

Formula SAE[®] Workshop Saturday, February 10, 2024



Start time	Duration	Morning Session Presentations	Speaker	Location
8:00 am	30 mins	Resistration and continental breakfast		Architecture Gallery (A210)
8:30	15 min	Welcome Workshop Overview, Sponsor Introductions	Alba Colon, Hendrick Motorsports	Architecture Auditorium (A200)
8:45	30 min	Sponsorship 101 Overview This presentation will review in-depth how to find, communicate, and secure sponsorship for your team to get the right amount of funding needed to accomplish your team's goals as well as fulfilling your sponsor's needs.	Adam Zemke, 1837 Partners	Architecture Auditorium (A200)
9:15	30 min	Business Presentation Event Overview This presentation will provide you an understanding of the business concept scenario, how to format your team's virtual and in-person Business Presentation and best tips for delivering your presentation to the judges.	Adam Zemke, 1837 Partners	Architecture Auditorium (A200)
9:45	45 min	Getting through Mechanical Technical Inspection Will give the team members some tips on how to make getting through Mechanical Tech Inspection at Formula SAE events a little less painful. It will cover some of the items that teams frequently overlook and trip them up.	Michael Royce, Albion Associates	Architecture Auditorium (A200)
10:30	15 min	Networking Break		Architecture Gallery (A210)
10:45	60 mins	Modeling & Simulation of an FSAE Vehicle	Ben Duprey, IPG Automotive	Architecture Auditorium (A200)
11:45	30 mins	Dana Incorporated Presentation	Harish Mathiazhagan, Dana Incorporated	Architecture Auditorium (A200)
12:15 pm	45 mins	Networking Lunch		Architecture Gallery (A210)
1:00	60 mins	Chassis & Suspension Development Overview The who, what, where, when, why and how of developing a vehicle. An overview of the development of the physical vehicle focusing on tires, testing, tuning, and development of suspension, steering systems.	Darrell Hancock/Tim Drotar, Stellantis	Architecture Auditorium (A200)
2:00	15 min	Networking Break		Architecture Gallery (A210)
2:15	60 mins	Damper Tuning Overview An introduction to shock absorbers, how they function, how they affect the vehicle, and the basics of shock tuning.	Darrell Hancock, Stellantis	Architecture Auditorium (A200)
2:15	60 mins	Combustion Engine Development Overview Modern combustion engines are complex devices to harvest energetic fuels to generate useful work. This lecture will decompose the elements into subsystems that are easily understood including thermodynamics of heat engines, gas exchange and combustion physics, gearing and electronic controls.	John Bucknell, Virtus Solis Technologies	Engineering Building (E101)
3:15	15 min	Networking Break		Architecture Gallery (A210)
3:30	45 mins	Driving Techniques - Strategy and Execution for Optimizing Performance An introduction to basic driving techniques (basics of a corner, basics of a slalom, how to break down the elements). Will also include the "mental" and "team" side including walking/analyzing a course, developing an event strategy based upon the FSAE rules, and how to be a key ingredient in working with the team to develop the vehicle (providing constructive feedback).	Al Chan, SCCA	Architecture Auditorium (A200)
4:15	30 mins	Open Forum (General Questions)	All Speakers	Architecture Auditorium (A200)
4:45		Adjourn For additional information go to: www.sae.org/attend/student-events, and www.sae	e-detroit.org	