

Formula SAE[®] Workshop

Saturday, October 26, 2019



Start time	Duration	Morning Session Presentations	Speaker			
7:30 a.m.	45 min	On-site Registration				
8:15	5 min	Welcome Remarks	Alba Colon, Hendrick Motorsports			
8:20	10 min	Opening Remarks / Morning Survey	Missy Chmielowiec, General Motors Maura Chmielowiec, General Motors			
8:30	15 min	Competition Overview Will introduce the teams to the lead organizers and Rules Committee members for both Formula SAE and Formula Hybrid. Michael Royce, Albion As				
8:45	15 min	Formula Hybrid 2020 Rules Changes	Michael Royce, Albion Associates Adam Tallman, General Motors			
9:00	20 min	Formula SAE 2020 Rules Changes	Steve Sayovitz, FSAE Rules Chair & Scorekeeper Geoff Turner			
9:20	45 min	The Design Process The Design Event Overview - An in-depth look at the logistics and expectations for the Design Event.	Andy Vrenko, Ford Motor Company			
10:05	15 min	Networking Break w/ Sponsors and Teams				
10:20	30 min	Sponsorship Sponsorship is a key component to the success of a FSAE Team. It is also one of the most often overlooked pieces. This presentation will highlight basic techniques and tips to aid teams in successfully obtaining and retaining sponsors.	Adam Zemke, SC3 Inc.			
10:50	15 min	Driver's Safety Harnesses, Safety Gear & General Safety Choosing and caring for the driver's safety gear and harness, the installation of the latter, and other safety protocols.	Michael Royce, Albion Associates			
11:05	45 min	Decision Making for Engineers Every FSAE team member will participate in a decision at some point during the project. This segment will explain a common industry methodology for evaluating and selecting the optimal design solution.	Missy Chmielowiec, General Motors Maura Chmielowiec, General Motors			
11:50	40 min	Lunch & Network w/ Sponsors and Teams/Select breakout sessions				
12:30		Everyone back in main auditorium by 12:30 PM				

Notes/Questions:

	2019 FALL FSAE Workshop - Afternoon Breakout Sessions						
	Main Auditorium	Room-1	Room-2	Room-3			
:45 1:00 ^{PM} :15	12:30 - 1:30 PM Mechanical Simulation Corporation Model & Simulation of a FSAE vehicle Ben Duprey, Modeling & Simulation Engineer Modeling, simulation, and analysis of a Formula SAE vehicle performing a wide variety of maneuvers; acceleration, braking, skidpad, autocross. Implementations of electrified powertrains such as in- wheel motors will also be discussed.		<u>, </u>				
:30							
	1:45 - 2:45 PM Suspension & Steering Design/ Tires & TTC Data Edward M. Kasprzak	1-D Engine Modeling & Intro to Valvetrain Simulation	1:45 - 2:45 PM Frame Design 101 & the SES Brandon Horsch - Pratt & Miller James Shaw - Fastway Engineering	1:45 - 3:45 PM EV Design Practices FSAE-E & Formula Hybrid Danny Bocci - John Deere Adam Tallman - General Motors			
:30	Overview of suspension and steering design fundamentals with a brief introduction to tire force and moment behavior. Also includes an overview of the FSAE Tire Test Consortium, and some sample data from TTC testing. Topics will include tire selection, kinematics design, designing for drivability, and steady state cornering.	This two-part presentation will contain an overview of 1D engine modeling as well as a brief introduction to valvetrain modeling, both of which include some examples of application.	design optimization for tube frame structures.	An Overview of electrical system design, electrical safety, and the most common issues that teams face. Discuss new ESF template. Q/A to follow with open discussion.			
:45							
	3:00 - 4:00 PM Vehicle Simulation Jeff Chrstos - Center for Automotive Research, OSU	Engine Calibration Part 1, Introduction to	3:00 - 4:00 PM Aerodynamics Greg Fadler - FCA				
	An overview on the development and optimization of a performance vehicle from the driver's seat. Covers the driver's role, driver feedback testing approach, and overall dynamic event strategy.	This Session is a follow-up to Part 1 that was given at the 2017 Fall Workshop, and will cover the preparation for mapping an engine, an overview of how to map an engine and interactions to be aware of when mapping.	An overview of Formula SAE Race Vehicle Aerodynamics including process, tools, and strategies.				
4:00 ^{PM}		Everyone back into the main auditorium for General Q&A with presenters					
4:10 ^{PM}	4:10 - 4:30 PM General Q & A All Presenters						
:15	Workshop Adjourned						

For additional information: https://www.sae.org/attend/student-events