

## Formula SAE<sup>®</sup> Workshop Saturday, February 16, 2019



Start time Duration

Speaker

			opeaner	
7:30 <sup>4M</sup>	45 min	Registration and Continental Breakfast		
8:15	15 min	Welcome Workshop Overview, Sponsor Introductions	Alba Colon, Hendrick Motorsports	
8:30	15 min	<b>Competition Overview</b> Will introduce the teams to the lead organizers and Rules Committee members for both Formula SAE and Formula Hybrid.	Michael Royce, Albion Associates	
8:45	30 min	Getting to & at the Competition	Kristina Vujic, General Motors	
9:15	30 min	Dynamic Event Planning	Laura Wontrop Klauser, General Motors	
9:45	30 min	<b>The Design Event</b> A review of the logistics and the Design Judges' expectations at the Design Event	Craig Wood, Roush	
10:15	15 min	Networking Break w/ Sponsors and Teams		
10:30	30 min	The Cost Event and Cost Report An overview of preparing for the cost event covering some basic rules, common mistakes, tips, and tricks that can help you on the report portion as well as the real case scenario.	Kristina Vujic, General Motors Richard LePage, Ford Motor Company	
11:00	30 min	The Presentation Event The Presentation event gives teams' the opportunity to show their understanding of their vehicle's target market, manufacturing processes, product development and sales. This discussion will highlight how to ensure that you don't miss details and tips on how to be successful.	Adam Zemke, SC3 Inc.	
11:30	30 min	<b>Change Management</b> An overview of techniques that FSAE students can use to manage change throughout the build phase of their projects to ensure that each change is effectively communicated and executed. Teams will then practice these concepts with an example.	Missy Miller, General Motors Maura Chmielowiec, General Motors	
12:00 <sup>PM</sup>		Select Breakout Session, Lunch and Network with Sponsors and Teams		

2019 Spring FSAE Workshop - Afternoon Breakout Sessions						
	Main Auditorium					
12:30 p.m.	12:30 - 1:30 p.m. Mechanical Simulation Sponsor Presentation Ben Duprey	<b>12:30 - 1:30 p.m.</b> Altair Krishna Venkat Anup Kumar				
1:30:00 p.m.	15 MINUTE BREAK					
1:45 p.m.	1:45 - 2:45 p.m. Suspension Development Darrell Hancock, Fiat Chrysler Automobiles		1:45 - 4:00 p.m. Getting Through Electrical Technical Inspection Adam Tallman, General Motors Shane Schulze, General Motors			
	The who, what, where, when, why and how of developing a vehicle. An overview of development of the physical vehicle focusing on testing, tuning and development of suspension and steering systems.	Will give the team members some tips on how to make getting through Mechanical Tech Inspection at both Formula SAE and Formula Hybrid a little less painful. It will cover some of the items that teams frequently overlook and trip them up.	This will be a general overview of what to expect, and tricks of the trade relating to getting through Electrical Technical Inspection for both FSAE – Electric and Formula Hybrid. The presenters are Electrical Tech Inspectors and will open the floor up to questions at the end of the presentation (It should be noted: nothing in this presentation or Q&A will replace any rules or decisions made by the respective competitions)			
2:45 - 3:00 p.m.	15 MINUTE BREAK					
3:00 - 4:00 p.m.	<b>3:00 - 4:00 p.m.</b> <b>Data Acquisition</b> Frank Whiton, GM Retired	<b>3:00 - 4:00 p.m.</b> <b>Three View Drawings</b> Brandon Horsch, Pratt & Miller Engineering				
	A review of the application of data acquisition to vehicle testing, its validation, instrumentation including sensors, and data analysis	A look at best practices for creating successful vehicle drawings and standing out from the competition. Teams are encouraged to bring samples of past drawings to discuss in person.				
4:00 p.m.	Workshop Adjourned					

For additional information go to: www.sae.org/attend/student-events, and www.sae-detroit.org

Space for Notes: